Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen aangepast

De wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM) is vernieuwd en specifieker geworden, waardoor deze voor meer bedrijven relevant is. Ben je benieuwd of de wijziging voor jouw onderneming ook gevolgen heeft? We geven een toelichting op de nieuwe spelregels. 

Aangepaste wet
In de kern vervangt de aangepaste wet het begrip van "deelneming met het motorrijtuig aan het verkeer" door “het gebruik van het motorrijtuig in overeenstemming met de functie van dat motorrijtuig als vervoermiddel, ongeacht de kenmerken van het motorrijtuig en ongeacht het terrein waarop het motorrijtuig wordt gebruikt en of het stilstaat of in beweging is”.
Het nieuwe begrip is breder ingestoken. Zo is de WAM niet alleen meer van toepassing als je motorrijtuig zich verplaatst, maar ook als het stilstaat of geparkeerd is. Zolang het maar de functie van vervoermiddel had op dat moment dat er schade ontstond.

Wat betekent dit voor jou?
Stel je voor, je hebt een heftruck die je gebruikt in je magazijn, of een elektrische palletwagen die zijn rondjes doet op jouw bedrijfsterrein. Misschien was je in de veronderstelling dat zulke voertuigen buiten de scope van de WAM vielen, omdat ze niet de openbare weg op gaan. Dat is te makkelijk gedacht. Elk motorrijtuig dat aan de nieuwe definitie voldoet, moet nu verzekerd zijn onder de WAM. Ook de voertuigen dus die je binnen of op eigen terrein gebruikt.

Een veelgemaakte vergissing
Een fout die makkelijk gemaakt kan worden, is aannemen dat een algemene aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) al dekking biedt voor schade veroorzaakt door jouw motorrijtuigen. Dit is echter niet het geval. Schade veroorzaakt door of met motorrijtuigen valt niet onder de AVB. Om die reden is het afsluiten van een WAM-verzekering voor de genoemde voertuigen noodzakelijk.

Maak een inventarisatie
Om te voldoen aan de nieuwe regels doe je er goed aan om een inventarisatie te maken van alle motorrijtuigen die je bezit of gebruikt. Zet op een rij of deze onder de vernieuwde definitie van de WAM vallen. Mocht dit het geval zijn, dan is het zaak om ervoor te zorgen dat deze voertuigen de juiste verzekering hebben.

Vergeet ook niet om te kijken naar eventuele aanvullende dekkingen. Denk hierbij aan een brand-, diefstal- of cascodekking, en misschien een schadeverzekering voor inzittenden. Zo kun je de verzekering afstemmen op het risico dat je loopt.

Veranderingen in wetgeving kunnen een goed moment zijn om te bekijken in hoeverre je zakelijke verzekeringen nog passen bij je situatie. Kun je daar de nodige hulp bij gebruiken? We voorzien je graag van advies. Vul hiervoor het onderstaande formulier in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Poel Financiële Diensten maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie