Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Eigen risico zorg blijft €385 in 2022

Bij een stemming was de Tweede Kamer het unaniem eens met een bevriezing van het eigen risico. Net als dit jaar blijft ook in 2022 het eigen risico €385. Deze wens van alle politieke partijen moet nog wel officieel bekrachtigd worden.

Ieder jaar wordt door de overheid de hoogte van het eigen risico vastgesteld. Het scheelde weinig of de bevriezing was er tijdens deze demissionaire kabinetsperiode niet gekomen. De voltallige Tweede Kamer heeft nu toch ingestemd met een motie van de SP. Deze motie verplicht het kabinet om het eigen risico niet te verhogen.  

Eigen risico zorg 2022 officieel bekend op Prinsjesdag
Met de uitslag van de motie is de hoogte van het eigen risico in 2022 nog niet officieel vastgesteld. In ieder geval voor Prinsjesdag hakt het kabinet de knoop door. De kans lijkt overigens klein dat de oproep van de Tweede Kamer wordt genegeerd. Minister Van Ark voor Medische Zorg gaf aan dat de boodschap is aangekomen.

Eigen risico niet gewijzigd sinds 2016
De €385 die je ook volgend jaar maximaal betaalt aan eigen risico is sinds 2016 niet meer gewijzigd. In de jaren daarvoor werd de bijdrage aan zorg wel jaarlijks verhoogd. In verhouding tot 2009 betaal je nu meer dan het dubbele.

Verloop eigen risico tot bevriezing in 2016

Wanneer geldt het eigen risico?
Wanneer je zorg nodig hebt, is in principe de eerste €385 voor eigen rekening. Dit gaan om bijvoorbeeld een behandeling in het ziekenhuis of het gebruik van medicatie. Toch hoef je niet voor alle soorten zorg zelf verplicht bij te dragen. De volgende zorg is uitgezonderd:

  • Huisartsenzorg
  • Zorg voor kinderen tot 18 jaar
  • Zorg die vergoed wordt vanuit een aanvullende zorgverzekering
  • Verloskundige zorg en kraamzorg (hiervoor geldt wel een eigen bijdrage zorgverzekering)
  • Specifieke hulpmiddelen
  • Nationale bevolkingsonderzoeken, zoals het onderzoek naar baarmoederhalskanker
  • De griepprik voor risicogroepen


Het is goed nieuws dat het eigen risico naar alle waarschijnlijkheid niet wordt verhoogd. Een kleine compensatie voor andere zaken die wel in prijs stijgen, zoals de wekelijkse boodschappen en energietarieven.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Poel Financiële Diensten maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie