Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Aanspraak op NOW-regeling kan hypotheek lastiger maken

Vanaf oktober kan je als ondernemer een beroep doen op de derde NOW-regeling. De regeling dient als tegemoetkoming in de loonkosten. Op deze manier kunnen bedrijven getroffen door de coronacrisis hun werknemers door blijven betalen, of ze nu een vast of een flexibel contract hebben. Wie gebruik maakt van de regeling moet wel rekening houden met ongewenste bijwerkingen. Zo kan het aanvragen van een hypotheek lastiger zijn na steun vanuit de overheid.

Voor een beroep op de NOW-regeling moet je voldoen aan de voorwaarden. Een belangrijk punt is dat de omzet 20 procent lager ligt als gevolg van de crisis. Per januari 2021 gaat de lat omhoog en moet de omzetterugval minimaal 30 procent bedragen. De exacte voorwaarden en toelichting lees je op deze website van het Ministerie.

NOW-regeling kan hypotheekaanvraag lastiger maken
Staat het water aan de lippen en dreigt je onderneming zonder steun om te vallen? In dat geval kan een beroep de NOW-regeling de laatste strohalm zijn. Heb je voldoende buffer en blijft de zaak ook zonder overheidshulp draaien, vraag dan niet te lichtzinnig steun aan. Banken zijn terughoudend bij het verstrekken van leningen aan ondernemingen die het niet op eigen kracht redden. Ondernemers met een beroep op de NOW-regeling kunnen extra vragen verwachten over de levensvatbaarheid van hun onderneming bij het aanvragen van een hypotheek of andere lening.

Geldverstrekkers kritischer
Los van de NOW-regeling kijken geldverstrekkers in deze crisistijd scherper naar zowel de branche en de recente prestaties van een onderneming. Ondernemingen die in de afgelopen jaren prima presteerden, kunnen door de huidige crisis plotseling in de problemen komen.

Wellicht heeft jouw onderneming ook te maken met omzetverlies, terwijl de lasten doorlopen. Belangrijk is dat je bij de geldverstrekker kan onderbouwen dat het om een tijdelijke terugval gaat. In hoeverre ben je daarnaast in staat om je aan te passen? Bijvoorbeeld door je bedrijfsactiviteiten om te gooien en zo het verlies aan omzet te beperken. Een leningaanvraag wordt eerder geaccepteerd als je ondernemerschap en en flexibiliteit toont.

Heb je een alternatief voor de NOW-regeling?
Ga na of je alternatieven hebt voor een beroep op de NOW-regeling. Heb je bijvoorbeeld een eigen woning met relatief veel overwaarde? Verschillende geldverstrekkers bieden de mogelijkheid om een deel van de overwaarde onder voorwaarden te verzilveren. Op die manier zit het geld niet meer vast in stenen en kan het ingezet worden om financieel moeilijke tijd te overbruggen.

Alle regelingen voor ondernemers
De NOW-regeling is één van de mogelijke steunmaatregelen. Raadpleeg voor alle opties:


Ga de details van een regeling goed na voordat je de aanvraagformulieren indient. Bijvoorbeeld het uitstellen van belastingen geeft op korte termijn lucht maar zorgt later voor een uitgestelde kostenpost. Dat klinkt voor de hand liggend maar het maken van een goede begroting kan voorkomen dat je problemen alleen maar voor je uitschuift.

Gelukkig zijn er ook nu goede mogelijkheden om te lenen voor de aankoop van een woning of uitbreiding van je onderneming. Zorg voor een goede voorbereiding zodat je kritische vragen van de geldverstrekkers goed onderbouwd kan pareren. Dat geldt zeker als je een beroep hebt gedaan op steunregelingen. Uiteraard kijken we graag met je mee naar de mogelijkheden, vul hiervoor het onderstaande formulier in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Nico Poel Financiële Diensten maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie