Edwin geeft antwoord op alle vragen over verduurzaming van je woning en de financieringsmogelijkheden.

Alles moet groener! Maar hoe? Samen met Edwin Schilder, hypotheekadviseur en deskundige op het gebied van verduurzaming van woningen, bespreken we alles wat er komt kijken bij een duurzamere woning

Wat is nu eigenlijk duurzaamheid?
Wikipedia zegt hier het volgende over: Duurzaamheid is een breed begrip, maar komt er in het kort op neer dat in een duurzame wereld mens, milieu en economie met elkaar in evenwicht zijn, zodat we de aarde niet uitputten. Kortom de aarde zo gebruiken dat de toekomstige generaties er ook nog plezier van kunnen hebben. Bij duurzaamheid kan de aarde ook op langere termijn het totaal van onze consumptie dragen.

Je bent hypotheekadviseur bij Poel Financiële Diensten, op welk vlak raken hypotheekadvies en duurzaamheid elkaar?
Duurzaam consumeren kan op heel veel verschillende gebieden, bv. duurzame producten kopen met een keurmerk, afval scheiden, energie besparen, groene stroom gebruiken, milieubewust reizen, etc.

Op het gebied van groene stroom ligt  onze kennis en ambitie, welke voortkomt uit ons streven om bij te dragen aan een beter milieu. Wij adviseren relaties over de mogelijkheden om zelf groene stroom op te wekken en de investeringen welke hiervoor nodig zijn te financieren d.m.v. een hypotheek.

Wat is groene stroom nu eigenlijk precies?
Dit is stroom opgewekt uit duurzame energiebronnen, zoals waterkracht, windenergie en zonne-energie. Deze energiebronnen dragen minder bij aan de  klimaatverandering dan de ‘grijze’ bronnen van stroom: kolen-, gas- en kerncentrales.

Verschillende energieleveranciers in Nederland bieden ‘groene’ stroom, waarom de wens van de consument om zelf ‘groene‘ stroom op te wekken?
In Nederland is de vraag naar ‘groene’ stroom veel groter dan de productie van duurzame elektriciteit. Door de Europese marktwerking zorgt de keus voor ‘groene’ energie van de Nederlandse consument helaas niet direct voor nieuwe investeringen in duurzame energiebronnen.

Op welke manier kan je zelf ‘groene’ energie opwekken?
Met zonnepanelen op je dak. Zonnepanelen zetten zonne-energie om in stroom. De zon hoeft hiervoor niet fel te schijnen, ook op een bewolkte dag produceer je stroom. In ongeveer 2,5 jaar heeft een zonnepaneel al meer CO2-uitstoot bespaard dan het kostte om het paneel te maken, dit noemen we de zgn. ‘footprint’. Het verkorten van deze footprint is binnen de industrie een duidelijk doel. De ontwikkelingen in de techniek zullen er voor zorgen dat panelen steeds efficiënter werken.

Er is inmiddels een fabrikant die in staat is om zonnepanelen te produceren met een footprint van slechts 1 jaar!!

Zonnepanelen zijn behalve milieuvriendelijk ook winstgevend. Een investering in zonnepanelen geeft over de levensduur van de panelen gemiddeld fors meer rendement dan een spaarrekening. En daarbij lever je ook nog eens een bijdrage aan het milieu.

Maar zijn zonnepanelen dan niet heel erg duur?
Hoewel de zonnepanelen in de afgelopen jaren zo’n 25% goedkoper zijn geworden, blijft het een flinke investering. In zijn algemeenheid kan worden gezegd dat een investering in zonnepanelen binnen 7 tot 11 jaar wordt terugverdiend.

Als financieel-/hypotheekadviseur kan jij hier waarschijnlijk meer over vertellen.
Dat kan ik zeker. Behalve subsidies en belastingvoordelen zijn er ook mogelijkheden om de aanschaf van de zonnepanelen mee te financieren in je hypotheek. Er bestaat een wettelijke regeling welke toestaat dat banken tot 106% van de marktwaarde van de woning financieren wanneer er de wens is om te investeren in duurzame oplossingen. Dit betekent dat 6% van de marktwaarde hiervoor gebruikt mag worden.

Stel ik overweeg zonnepanelen aan te schaffen, waar moet ik beginnen?
In de praktijk blijkt dat veel mensen zich bewust zijn van het feit  dat het GROENER moet en dat ook graag willen. Maar hoe? Zonnepanelen, warmte terugwin systemen, elektrisch rijden, aardwarmte, groene stroom, windmolenparken, elke dag komt er in de media wel iets voorbij. Maar wat betekenen al die termen nu eigenlijk? En als ik dan GROENER wil, wat gaat dat dan kosten, is mijn woning of bedrijf wel geschikt voor deze maatregelen, welke investeringen moet ik doen, wordt mijn woning of bedrijfspand meer waard, kan ik dat wel betalen of kan ik het misschien financieren? Op veel van deze vragen kan je misschien wel een algemeen antwoord vinden op internet, maar niet waar het om je persoonlijke situatie gaat. Daar brengen wij verandering in. Naast het geven van hypotheekadvies, kunnen wij u ook adviseren over de diverse soorten besparende maatregelen.

De Duurzaamheids-check!
Wilt u ook verduurzamen en de financieringsmogelijkheden hiervoor bekijken? Ik adviseer u graag over de mogelijkheden.

ACTIE:
Sluit een duurzaamheidshypotheek vòòr 30 april 2023 en ontvang €150,- korting op de advieskosten. 

Wat kan je nog meer doen om je woning te verduurzamen?
Verduurzamen betekent ook energie besparen. Minder stroom gebruiken levert het meeste voordeel op voor het milieu, ook als je ‘groene’ stroom hebt.  Maatregelen in dit kader kunnen zijn spouwmuur-, vloer- en dakisolatie, isolatieglas en verwarming d.m.v. warmtepomp.

Kan je ook ‘groene’ stroom opwekken als je geen dak hebt?
Dit kan zeker, als je dak niet geschikt is of  je bewoont een huurhuis kunt je investeren in een aandeel in een collectief zonnepanelenplan. Vanaf een paar tientjes kun je al meedoen. Collectieve zonnepanelen liggen bijvoorbeeld op scholen, bedrijven, voetbalstadions en boerenschuren.

Hoe duurzaam is jullie bedrijf?
Ongeveer 2 jaar geleden hebben we een groot aantal zonnepanelen laten plaatsen, hiermee verwachten we energieneutraal (hoeveelheid opgewekte energie = hoeveelheid energieverbruik) te zijn.Bij de verbouwing van ons kantoorpand zo’n 7 jaar geleden hebben we op het gebied van isolatie en klimaatbeheersing gekozen voor de beste oplossingen. Op diverse gebieden is er voor ons nog winst te behalen:  terugdringen van  verspilling (bv. bewuster printen), afval  scheiden en keuze voor duurzame producten. Het is een continu proces dat nooit helemaal klaar is.

En als laatste vraag: Hoe duurzaam leef jij – op een schaal van 1 tot 10?

8,5! Ik ben thuis gasloos en produceer meer energie dan ik verbruik. Mijn volgende auto wordt een elektrische auto, zodat ik richting een 9 ga!

 

Meer in deze categorie:


Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Poel Financiële Diensten maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie