Zakelijke lening afsluiten? Hier bestaan de kosten uit
Geplaatst op 08 juni 2023
Extra kapitaal aantrekken met een zakelijke lening kan de start zijn voor verdere groei van jouw onderneming. Geld dat je bijvoorbeeld kunt inzetten voor het kopen van nieuwe voorraden, de aanschaf van nieuwe machines of het aannemen van personeel. Houd wel rekening met kredietkosten bij het afsluiten van een zakelijke lening.
Over het algemeen bestaan de kosten van een zakelijke lening uit drie componenten: de aflossing, provisiekosten en de rente. Eén voor één lichten we deze kosten kort toe.
1. Kosten voor aflossing
Net als bij elke andere lening moet je een zakelijke lening uiteindelijk aflossen. Dit gebeurt vaak in maandelijkse termijnen. Hoeveel je periodiek moet aflossen, is afhankelijk van de hoogte van de lening en de looptijd. Soms kun je tussentijds extra of vervroegd aflossen. Controleer wel in de voorwaarden van de geldverstrekker of dit kan zonder dat er een boeterente in rekening wordt gebracht.
2. Provisie
Houd bij het afsluiten van het krediet rekening met provisie. Dit zijn kosten die de geldverstrekker maakt om jou de lening aan te kunnen bieden. Er zijn twee soorten provisiekosten. De eenmalige kosten, zoals administratiekosten en de kosten voor het beoordelen van je kredietaanvraag. Daarnaast kan er ook sprake zijn van doorlopende provisie, kosten die je tijdens de looptijd betaalt.
3. Rente
Geld lenen is niet gratis. Als vergoeding voor de lening betaal je rente. Voor een zakelijke lening is de rente opgebouwd uit de volgende onderdelen:
- De basisrente
Dit is het inkoopbedrag dat de geldverstrekker heeft betaald om het geld voor jou te reserveren. De basisrente wordt ook wel marktrente genoemd. Deze rente is doorgaans voor iedereen gelijk. Wel is de hoogte ervan afhankelijk van het moment dat je de lening afsluit. - Kosten voor de marge
De geldverstrekker wil natuurlijk wel wat overhouden aan het uitlenen van het geld. Boven op de basisrente wordt een marge gerekend. - Operationele kosten
De rente is ook afhankelijk van de operationele kosten die een geldverstrekker maakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kosten voor personeel en kantoorruimte. Deze operationele kosten kunnen sterk verschillen tussen verschillende geldverstrekkers. - Kapitaalkosten
Geldverstrekkers zijn verplicht om een financiële buffer aan te houden. Voor het uitgeleende geld moet dus een reserve aangehouden worden. Dit kost geld en wordt verwerkt in de hoogte van de rente. - Risicokosten
De hoogte van de rente is ook afhankelijk van (de financiële situatie) van je bedrijf. Op basis van aangeleverde bedrijfsgegevens bepaalt de geldverstrekker hoe hoog het risico is dat je een lening (tijdelijk) niet kunt aflossen. Hoe groter het risico, des te hoger de rente. Ook de markt waarin je werkzaam bent en je eigen vermogen zijn van belang voor de hoogte van het risico en de rente.
Met extra kapitaal kun je jouw bedrijf naar een hoger niveau tillen. Hiervoor kan je een zakelijke lening afsluiten. Let bij het vergelijken van zowel op de hoogte van de rente als de voorwaarden. Onze specialisten helpen je graag bij het vinden van een passende lening. Neem via onderstaand formulier vrijblijvend contact op.